Weet De Ervaringen En Bijwerkingen Voor Je Ritalin Koopt. Werking Dosering Uitgelegd
Ritalin is een merknaam van het medicijn die gebruikt wordt door ADHD-patiënten en patiënten met narcolepsie (slaapzucht). Ritalin stimuleert het centrale zenuwstelsel waardoor het concentratievermogen wordt verhoogd en je minder last hebt van vermoeidheid. Daarnaast verhoogd ritalin je hartslag wat mogelijk bijdraagt aan een snellere stofwisseling. Het middel is een milde variant van amfetamine (meer bekend als speed). Gebruikers van ritalin kunnen harder en langer trainen waardoor spiermassa sneller wordt opgebouwd.
Hoe werkt ritalin?
Ritalin bevat de werkzame stof methylphenidaat. Deze stof is vergelijkbaar met de stof amfetamine (speed). Om die reden lijkt de werking van ritalin op amfetamine, maar is ritalin een stuk minder sterk. Daarnaast is ritalin minder lang actief in het lichaam. In het lichaam stimuleert ritalin het zenuwstelstelsel. Dit verhoogt het concentratievermogen. Voor patiënten met ADHD zorgt dit ervoor dat rustiger worden en minder snel zijn afgeleid.
Een ander vergelijkbaar middel is concerta. Dit middel bevat eveneens methylphenidaat. Het verschil met ritalin is dat concerta langer doorwerkt in het lichaam.
Bijwerkingen van ritalin
Gebruikers van ritalin kunnen last krijgen van een aantal bijwerkingen. Hier moet wel bij vermeld worden dat de meeste bijwerkingen bij kinderen met ADHD zijn geconstateerd. Desondanks kan het voorkomen dat volwassenen die het middel gebruiken om beter te kunnen trainen, hier ook last van krijgen. De bijwerkingen zijn:
- verminderde eetlust;
- moeite met inslapen;
- hoofdpijn;
- buikpijn;
- psychische klachten zoals erg nerveus zijn;
- angstige gevoelens;
- sneller geïrriteerd zijn.
Wanneer moet je ritalin niet gebruiken?
In sommige gevallen kan het gebruik van ritalin gevaarlijk worden. Dat geldt voor mensen die last hebben van de bepaalde aandoeningen. In dat geval zijn er omstandigheden die het niet verstandig maken het middel te gebruiken. In de medische wereld worden dit contra-indicaties genoemd. Neem ritalin niet wanneer je last hebt van de volgende aandoeningen:
- hart- en vaatziekten;
- hoge bloeddruk;
- spanningsklachten zoals stress;
- psychische stoornissen zoals angststoornissen of depressies.
Let op met overdosering
Een overdosis ritalin kan vervelende gevolgen hebben. Houdt je dus aan de aanbevolen hoeveelheden. De gevolgen van overdosering zijn: braken, snel boos worden, trillen, verward zijn, hallucinatie, overmatig zweten, hoofdpijn, het heet hebben, hartkloppingen en verhoogde bloeddruk.
Let er ook op dat ritalin verslavend kan zijn het is namelijk een milde variant van speed. Gebruik het dus niet te lang.
Ritalin veilig gebruiken
Voorkom bijwerkingen, overdosering of verslaving aan ritalin door je strikt aan de aanbevolen hoeveelheid te houden. Gebruik ritalin nooit wanneer je last hebt van de aangegeven aandoeningen (hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, stress, angst of depressie). Wanneer je jezelf hieraan houdt is het gebruik van ritalin niet gevaarlijk.
Is ritalin verboden?
Ritalin valt onder de Geneesmiddelenwet. Dit betekent dat je het wel mag bezitten en het uitsluitend voor eigen gebruik aanschaft.
Meer over ADHD en narcolepsie
ADHD komt vaak voor bij kinderen en bij volwassenen. Het is te omschrijven als een gedragsstoornis. Mensen met ADHD voelen zich onrustig en hebben concentratiestoornissen. Kinderen met ADHD zijn daarnaast ook impulsief, hyperactief en opstandig. Hoewel ritalin bij mensen die geen ADHD hebben ervoor zorgt dat ze actiever worden, werkt het voor ADHD-patiënten juist rustgevender.
Mensen die last hebben van narcolepsie ervaren onbedwingbare slaapaanvallen. Deze slaapaanvallen kunnen ook voorkomen wanneer ze ’s nachts genoeg hebben geslapen. Omdat ritalin het centrale zenuwstelsel stimuleert vallen patiënten overdag minder snel in slaap.